Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Όταν ,η ανικανότητα, μας απειλεί πως θα επανέλθει.


"Όσο κι αν προσεύχεσαι, όσο κι αν άλλοι το επιδιώκουν με ευχολόγια και παρακλήσεις, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί εάν τα σχέδιά σου,δεν έχουν κοινωνικό πρόσημο και χαρακτήρα για την χώρα."



Δεν ξέρω πόσους πείθει ο ισχυρισμός που μας αποδίδεται συχνά και όχι μόνο από ξένους φίλους μας, πως η Ελλάδα σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούσε , ως χώρα ,στο κοντινό μας παρελθόν,ήταν τυχαία. Προσωπικά δεν θα ήθελα να το πιστέψω,όμως έτσι δυστυχώς δείχνει να είναι.Υπήρξαν λόγοι ,που τους επιτρέψαμε εμείς,όλους αυτούς,να το σκεφτούν και να καταλήξουν σ αυτή τη διαπίστωση. Αν δούμε, από το πως αντιμετώπισαν κάποιοι πολιτικοί της χώρας μας ,μια πλευρά του Σκοπιανού ζητήματος, θα το καταλάβουμε. Όταν τα προηγούμενα χρόνια τέθηκε από τα Σκόπια,το ζήτημα της αναγνώρισης ,της γλώσσας τους,που είναι κατά τους ειδικούς,ένα σλαβοβουλγάρικο μόρφωμα, ως "Μακεδονική" στον Ο.Η.Ε , εδώ στην Ελλάδα για μία τριετία, δεν βρέθηκε ούτε ένας υπηρεσιακός παράγοντας να σταλεί στις συζητήσεις που γινόντουσαν εκεί γι αυτό το θέμα ,για να αντικρούσει το αίτημα τους αυτό,με συνέπεια να έχουμε ,από το 1977, την αναγνώρισή της γλώσσας αυτής ,ως "Μακεδονικής" από τον Ο.Η.Ε , με μια ανεξήγητη απουσία της Ελλάδος . Αντιλαμβάνεται έτσι ο καθένας πως υπήρξε σοβαρότατο έλλειμμα αντιμετώπισης παρόμοιων σοβαρών ζητημάτων Εθνικής κλίμακας. 
Πριν αρκετό καιρό,κυκλοφόρησε στον Τύπο,μια μελέτη του CEP (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής),που ούτε λίγο,ούτε πολύ,αυτό που μας έλεγε,ήταν πως η Ελλάδα,όχι μόνο δεν έπρεπε να βγει από τα Μνημόνια τον προηγούμενο Αύγουστο, αλλά πως έπρεπε να πάρει και ένα τέταρτο (4ο) πρόγραμμα, που θα σήμαινε πως έπρεπε να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας που μας επέβαλε ο Σόϊμπλε της Γερμανίας και έδινε περιεχόμενο σε πρωτοβουλίες εθνικής κλίμακας που έριξαν την χώρα στον γκρεμό,όπως συνέβη με πολιτικούς της Ελληνικής αντιπολιτεύσεως,που εκεί την οδήγησαν και που περιέργως ενώ είναι απορριπτέες πολιτικές , ακόμη υιοθετούνται από αυτήν. Μπορεί, ο χώρος που κατέθεσε,την μελέτη αυτή, να είχε την βάση του σε μια ακραία Φιλελεύθερη εκδοχή,με στόχο να επηρεάσει φιλελεύθερους οικονομολόγους και πολιτικούς. Εδραζόταν όμως σε έναν νεοφανή όρο,του "δείκτη αθέτησης",όπως τον έλεγε και που ήταν μια "επιστημονική" κατασκευή , με υλικά όμως του.......... 2000. Και για να πείσει,χρησιμοποιούσε το επιχείρημα,πως το άθροισμα του χρηματιστικού υπολοίπου και των παραγωγικών δεδομένων ήταν αρνητικά για την χώρα μας.Αυτή η “επιστημονική” μελέτη δεν έγινε όμως αποδεκτή στην Ευρώπη ,από τους Οικονομολόγους της Ένωσης ,για έναν απλό λόγο : “Με τα φάρμακα της Τρόϊκας πνέει η Ελλάδα ,τα λοίσθια. Με τις συνταγές του CEP,θα τα τινάξει εντελώς”. Εξ άλλου είναι γνωστή η αστοχία, η υπερβολή και η ανεπάρκεια του ΔΝΤ,που με τους λαθεμένους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις του, θα μείνουν στην Ιστορία να θυμίζουν την ανικανότητά του, καθώς άφησε την Ελλάδα,σε αφασία για πολύ καιρό. Όταν περνάνε όμως,τέτοιες απόψεις ,χωρίς να υπάρξουν αντίστοιχες μελέτες που να τις αντικρούσουν,τότε δεν είναι υπερβολή που απορούν οι πολίτες,πως συνέβη αυτό χωρίς κανένα ουσιαστικό αντεπιχείρημα, να επιβληθούν αδιαμαρτύρητα τα Μνημόνια, από Ελληνικές Κυβερνήσεις .Χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση και στο πόδι,παραδόθηκε μια ολόκληρη χώρα με τους πολίτες της,στους σκληρούς δανειστές της. Μόνο όταν νοιώσουν,οι ξένοι ,την ύπαρξη επιστημονικών επιτελείων σε όλα τα Υπουργεία και όχι όπως συμβαίνει τώρα , θα πάψουν να μας κοινοποιούν τις απαράδεκτες αποφάσεις τους για εφαρμογή.Ο τρόπος που λειτουργεί,υπό πίεση ,ο Σπίρτζης ,το ΥΠ.ΟΙΚ και το ΥΠΕΞ, πρέπει να αποτελέσουν την αρχή του τρόπου αντιμετώπισης ,αυτών των θεμάτων,με σχέδιο και προγραμματισμό. Μόνο έτσι θα υποχρεώσουμε τους ξένους να μας δουν σοβαρά και ισότιμα και να ξεφύγουμε από τον χαρακτηρισμό της τυχάρπαστης χώρας,όπου μας κοινοποιούν τις αποφάσεις τους για εφαρμογή,επειδή εκτιμούν πως εμείς δεν μπορούμε.Έχει όμως την σημασία του,πως η στρατιά αυτή των ανίκανων οικονομολόγων,που προτάσσουν τα λαμπρά πτυχία τους, ηγούνται σήμερα μιας αντιπολίτευσης ,που όχι μόνο τους χαρακτηρίζει "άριστους", αλλά απειλεί μαζί τους πως θα επανέλθει για να ξανασώσουν, την Ελλάδα και τους Έλληνες.Έτσι χωρίς αρχές ,μόνο με μεγάλα λόγια,χωρίς ένα δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας να τους χαρακτηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου