Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Δημοτικές Εκλογές: Μια ακόμη ευκαιρία,για την Ελλάδα.Ας μη τη χάσουμε...



Πριν μερικές τετραετίες,έκανε μεγάλη εντύπωση στη χώρα, η Ανάβρα. Ήταν ένα μικρό κτηνοτροφικό χωριό στο Βόλο,όπου ο τότε Δήμαρχος του, ο κος Τσουκαλάς,με τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε,κατάφερε να φέρει το χωριό του,στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, για τα Δημοτικά μας πράγματα.Το μικρό χωριό της Ανάβρας,που μύριζε πριν κοπριά, από τις αγελάδες που εξέτρεφε,κατάφερε ,αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά προγράμματα να το μεταβάλλει, σε υπόδειγμα αξιοποίησης μιας ήπιας μορφής ενέργειας,χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη,στοιχεία που βρίσκεις χωρίς κόπο,στην Ελληνική φύση.Τον αέρα και τον ήλιο.Κατασκεύασε αιολικά πάρκα και ηλιακά. Κυρίως όμως,εκείνο που κατάφερε,ήταν τότε να δημιουργήσει ,ένα όμορφο περιβάλλον,με αξιόλογες υποδομές( Κέντρο Υγείας,Βιβλιοθήκη,Κ.Ε.Π.Ταχυδρομείο,Τράπεζα, κλπ) για τους συγχωριανούς του,αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης, όσων αναζητούν ,ένα ήπιο και φυσικό περιβάλλον,έξω από τα όρια μιας  μεγαλούπολης, με ανθρώπινους όρους για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Εκ τότε,δεν γνωρίζει κανείς,τι συνέβη πραγματικά, με αυτόν τον Δήμαρχο και τον χάσαμε.Λέγονται πολλά,πως αποτέλεσε σημείο αιχμής και τριβής,αυτή  η δημοσιότητα που απέκτησε,όπου "δια της απορροφήσεως" που συνοδεύεται συνήθως, ύστερα από μια επιτυχημένη "αναβάθμιση",έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί,από συγκεκριμένο πολιτικό φορέα,ανεπιτυχώς. Ότι και να συνέβη όμως,η Ανάβρα,θα παραμείνει για τη χώρα,ένας φωτεινός Φάρος,μιας υποδειγματικής αξιοποίησης οικολογικών προγραμμάτων,σε όφελος των κατοίκων μιας μικρής επαρχιακής περιοχής της πατρίδας μας.
Στις μέρες μας,εκείνος ο Δήμος που διακρίνεται με το έργο του στην Ελλάδα, είναι ο Δήμος Τρικάλων.Αν και βρίσκεται μακρυά από τα μεγάλα αστικά κέντρα,Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πρωτοπορεί σε όλη την υφήλιο ,με εφαρμογές της ψηφιακής Τεχνολογίας.Δεν είναι τυχαίο,πως επιλέχτηκε,από τον Διεθνή παράγοντα,ως μία από τις πέντε πόλεις Παγκοσμίως,για την αξιοποίηση εμπειρίας,των πιλοτικών μέσων μαζικής μεταφοράς,ΧΩΡΊΣ ΟΔΗΓΌ, που κατευθύνονται από ΔΟΡΥΦΌΡΟ. Προκαλεί εντύπωση,πως εισάγει αυτήν την υψηλή Τεχνολογία,προς ενίσχυση των αγροτών της περιοχής επιλέγοντας πρωτοποριακές βιολογικές αγροτικές καλλιέργειες,αλλά βελτιώνει και, την καθημερινότητα των Δημοτών του, με την πρωτοποριακή εφαρμογή των ΝΕΩΝ ΚΕΠ, δίπλα στον κλασσικό τύπο,όπου χωρίς υπαλλήλους από τρία -τέσσερα σημεία ,που είναι διάσπαρτα μέσα στην πόλη των Τρικάλων,μπορεί ο δημότης να ζητά ηλεκτρονικά,την έκδοση,οποιουδήποτε πιστοποιητικού,προκειμένου να κάνει  την δουλειά του,όπου του παραδίδεται σπίτι του,εάν δεν είναι εφικτή η έκδοσή του εκείνη την στιγμή. Δεν θα συνεχίσω όμως,τον ανεξάντλητο αριθμό αυτών των πρωτοβουλιών,γιατί ξεκάθαρα το λέω ,ΖΗΛΕΥΩ.....δημιουργικά.
Εάν είναι κάτι όμως που θέλω να αναδείξω,από αυτές τις δύο αξιόλογες  περιπτώσεις είναι πως, το παλαιό κομματικό σύστημα εκλογής Δημοτικών αρχόντων,με την εξασφάλιση κομματικής υπόδειξης,με ελάχιστες εξαιρέσεις,έχει αποτύχει παταγωδώς. Εκείνο που χρειάζεται ο κάθε Δήμος,είναι πρώτα αγάπη για τον τόπο  κάθε υποψήφιου/ας Δημάρχου και το μεράκι ,για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών .Μόνο έτσι θα αλλάξουμε την ζωή μας,στην Ελλάδα.Όπου κυριάρχησε μόνο ο κομματισμός,κατέστρεψε την όποια νέα προσπάθεια.Οι δήμοι είναι σαν τα λουλούδια στα μπαλκόνια μας,που ακόμη κι άν προσπαθήσεις να τα αλλάξεις θέση,μπορεί να τα μαράνεις.Οι Δήμοι δεν είναι πασαρέλα υποψηφίων με φανταχτερά ονόματα. Είναι το απαύγασμα εκείνων,όσων υπάρχουν,που αγαπούν με μεράκι τον τόπο τους. Δεν είναι οι Δήμοι, προθάλαμος ή ευκαιρία μετάβασης,των φιλοδοξιών κάποιων,στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή. Τα παραδείγματα πολλά για την αποφυγή τους.Το ζήτημα είναι να έχουμε την οξυδέρκεια να διακρίνουμε,τις υποψηφιότητες εκείνες,που θα αναβαθμίσουν την κάθε περιοχή,Δεν είναι ,το σημείο αναφοράς των κομμάτων εκείνων που οραματίζονται να έρθουν πρώτα,την επομένη των εκλογών.Είναι η μοναδική ευκαιρία ,ο καθένας μας,να αναδείξει τις ικανές εκείνες παρουσίες ,που θα κάνουν την διαφορά στην περιοχή μας, έξω από φιλίες και κουμπαριές ή κομματικές προτιμήσεις εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την ζωή του τόπου μας , πραγματικά. Μόνο έτσι,η "αρπαχτή" στους Δήμους,που καταγράφονται από τις ανεξάρτητες αρχές να ανήκουν  στους πλέον διεφθαρμένους χώρους,θα αλλάξει ριζικά μορφή.Τα πάντα είναι στο χέρι μας.
Το σίγουρο είναι ,πως όλοι οι υποψήφιοι,άνδρες ή γυναίκες κάπου ανήκουν κομματικά.Το εάν ο καθένας υποψήφιος,μπορέσει να πείσει, αναδεικνύοντας την υπερκομματική του ταυτότητα και να βάλει μπροστά το μεράκι του και την αγάπη για τον κάθε τόπο ξεχωριστά,είναι το κορυφαίο ζητούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου