Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Η 28η Οκτωβρίου ,γεννά σκέψεις,για ένα παρελθόν σε βάθος χρόνου,που πλήγωσε τους Έλληνες




Βλέποντας γύρο μας, την ύπαρξη,μιας τόσο μεγάλης ομογένειας,που "κρύβει" μέσα της, μια ακόμη άγραφη μεγάλη Ελλάδα ,δεν μπορείς ,να μη αναρωτηθείς και να ψάξεις , ποιοι να ήταν οι λόγοι ,που οδήγησαν σε φυγή, ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού ,από τον τόπο του.Τι τους οδήγησε στην προσφυγιά. Η πιο απλή σκέψη που κάνουμε όλοι μας,είναι ,πως δεν ξεριζώνεσαι,έτσι χωρίς λόγο, από τον τόπο σου,για να πάρει των "οματιών" σου,που λένε.Δεν κάθεσαι του καλού καιρού ,στην ξενοιασιά που σου δίνει ο καναπές του σπιτιού σου ,όπου λες ,επειδή έτσι ήρθε ,"ας πάω και παραέξω να ζήσω,για να δω,τις διαφορές που υπάρχουν,για να αποκτήσω νέες εμπειρίες ". Δεν γίνεται. Για να αφήσεις τον τόπο σου και να ξενιτευτείς,πρέπει να υπάρχουν σοβαροί λόγοι,που το κάνεις. Πρέπει να επικρατούν συνθήκες ανέχειας ή καταστροφής,που να σε οδηγήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Συνθήκες που κάνουν την ζωή τη δική σου ή της οικογένειάς σου,αβίωτη.Και είναι αλήθεια, πως πέρασαν πολλές φορές τέτοιες στιγμές στο παρελθόν ,από την Ελλάδα και τους Έλληνες. Δεν είναι πολιτικό ή στιγμιαίο το πρόβλημα.Αφορά την ζωή την ίδια.Ο πόλεμος αίφνης .μπορεί να μη γνωρίζει από πολιτικές,γνωρίζει άριστα όμως από σκοπιμότητες. Δεν είναι λ.χ.μόνο η Γερμανική κατοχή ή το ΌΧΙ ,που γιορτάζουμε ως Εθνική μνήμη,για την απρόκλητη Ιταλική επίθεση ,αφού μας απογύμνωσαν και οι δυο οικονομικά,υλικά και ανθρώπινα και τραυμάτισαν για δεκαετίες,την πορεία της χώρας μας.Υπήρξε στο παρελθόν η Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22ο και προηγούμενα άλλες και άλλες και άλλες καταστροφές. Δείξτε μου έναν λαό,πέρα από τους Έλληνες, που να πάσχισαν τόσο πολύ,να του αλλάξουν το όνομα,χωρίς να το καταφέρουν. Όσο και να ψάξεις δεν θα βρεις να υπάρχει άλλος λαός στον κόσμο,που να έζησε για αιώνες χωρίς την Εθνική του ταυτότητα,επειδή του την στέρησαν.Αυτό συνέβη μόνο στην Ελλάδα και τους Έλληνες.Τους έλεγαν Rum,τους έλεγαν Greci (Γκρέτσι),ποτέ όμως Έλληνες,επειδή κάποιος δικός μας ανεγκέφαλος ,έτυχε στο παρελθόν να θεωρήσει, το "εθνικό και το Ελληνικό",ισότιμο του αντίχριστου.
Λέγεται πως το μεγαλύτερο ελάττωμα της φυλής μας είναι πως "ξεχνάει εύκολα".Ίσως και να έχουν δίκιο όσοι το λένε. Φαίνεται αυτό από το γεγονός,πως δεν αρκούνται κάποιοι,που " σκότωσαν την μάνα σου", όταν γνωρίζουν πως θα το ξεχάσεις ευθύς,με έναν καλό ψεύτικο λόγο και ένα επιτηδευμένο χτύπημα στην πλάτη, όταν σου πουν " έλα μωρέ και τι έγινε, πάλι φίλοι." Το έλλειμμα σεβασμού ,των ξένων ,απέναντί μας είναι , το στοιχείο,που τους χαρακτήριζε πάντα.Εάν ρίξεις μια ματιά ,πίσω στην ιστορία,το γεγονός αυτό επαναλαμβάνεται πάντα, χωρίς να μας παραδειγματίζει, από την εποχή ακόμη του Περσέα. του τελευταίου Μακεδόνα Βασιλέα,που ηττήθηκε στην Πύδνα από τους Ρωμαίους ,το 168 π.Χ. Πόσοι Έλληνες θυμούνται,πως ο Περσέας,υπήρξε η μόνη καταγραφή, ηγεμόνα που ταπεινώθηκε,ιστορικά,καθώς επιδείχθηκε ως "λάφυρο" στην Ρώμη,μέσα σε μια τριήμερη φιέστα ,που οργάνωσε ο Ρωμαίος,νικητής, Αιμίλιος Παύλος; Παρέλασε μαζί με την οικογένειά του,μπροστά από το μαινόμενο πλήθος.Θυμάται άραγε κανείς Έλληνας πολιτικός "να θυμίσει" ,στις επαφές που έχει,με τους Ιταλούς φίλους μας, εν μέσω αστειότητας, για εκείνη την δημόσια διαπόμπευση,του Περσέα;Έτσι για να δείξουμε πως ξέρουμε και λιγάκι από Ιστορία,βρε αδερφέ,μα κυρίως πως"ΔΕΝ ΞΕΧΝΆΜΕ.".Πολύ αμφιβάλλω.
Κάτι άλλο που μοιάζει άσχετο,για να δούμε,όμως,πως δεν αντιμετωπίζουμε και τους εαυτούς μας σοβαρά ,όπως θα έπρεπε.Έχουμε την μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο.Γνωρίζει κάποιος να μας πει,εάν ξέρει να υπάρχει κάποιο "ιδιαίτερο" ταμείο,για τη δημιουργία ενός μεγάλου ναυτικού στόλου στην πατρίδα,που θα την μετατρέψει,σε ένα απόρθητο φρούριο; Όχι ,ενώ θα έπρεπε.Γνωρίζουμε για το ενδιαφέρον, σε δωρεά , αίφνης ,140 ασθενοφόρων που κάνει το ίδρυμα του εφοπλιστή "Σταύρος Νιάρχος",προς το Ε.Σ.Υ.Σωστά και είναι ελπίδα το γεγονός αυτό.Θα ήταν πιο χρήσιμη όμως, μαζί με αυτή τη δωρεά,η ύπαρξη ενός τέτοιου ταμείου,που θα μετατρέψει την Ελλάδα ,σε ένα απόρθητο φρούριο.Κακά τα ψέμματα ,η ύπαρξη ασθενοφόρων,δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς,που πηγαίνουν γάντι σε σκέψεις που θέλουν τα ασθενοφόρα να πηγαίνουν έγκαιρα στα νοσοκομεία,τους "τραυματίες πολέμου".Αν καταλάβαμε καλά είναι ένα ζήτημα "αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας " προς χειμαζόμενους Έλληνες.Η ύπαρξη όμως ,ενός απόρθητου στόλου για την Ελλάδα,είναι ζήτημα επιβίωσης για το ίδιο το Έθνος,που πρέπει κάποτε να ειδωθεί από τους Έλληνες εφοπλιστές,και από αυτή την μεριά.

Ένα άλλο παράδειγμα:Έχουμε σήμερα τους διαμαρτυρόμενους Άραβες,που επιμένουν να θυμίζουν τους συμπολίτες τους,τους "Σταυροφόρους",που έτσι ονομάζουν τους σύγχρονους Δυτικούς. Αναρωτηθήκαμε άραγε γιατί το κάνουν; σε ποιους απευθύνονται και για ποια περίοδο,ομιλούν ; Ποιες μνήμες τους ,θέλουν να αναβιώσουν; Αναφέρονται στις Σταυροφορίες,που τους συντάραξαν και υποθήκευσαν την ελευθερία τους για πολλούς αιώνες.Την ίδια λοιπόν περίοδο της 4ης Σταυροφορίας ,το 1204,ζήσαμε και εμείς οι Έλληνες στην Πόλη μια μεγάλη καταστροφή "που όμοιά της δεν έζησαν οι άνθρωποι,από καταβολής κόσμου" όπως έγραψαν οι τότε Ιστορικοί, για την Α΄ άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους,Τότε συνέβη να λυόσουν οι λεγόμενοι "Φράγκοι" ,τα τεράστια μεταλλικά αγάλματα,δείγματα ενός ανώτερου πολιτισμού ,που οι δυνάστες Ρωμαίοι.είχαν μεταφέρει στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως,για να τιμούν τους Αυτοκράτορες τους στις διάφορες επετείους ,από όλη την Ελληνική επικράτεια, προκειμένου να πατσίσουν το κόστος της μεταφοράς τους,προς την Ανατολή. Θυμάται κανείς Έλληνας τίποτα ; Όχι,δεν θυμάται.Και δεν θυμάται,όχι για κανέναν άλλο λόγο,παρά επειδή σε τέτοιες στιγμές απόγνωσης ,τα μεγαλύτερα αρνητικά γεγονότα "καταπίνουν" τα μικρότερα. Συμβάντα που ζει κάποιος μόνος του και έχουν σχέση με την επιβίωση της οικογένειάς του,Θα πρέπει οι στιγμές να είναι πολύ έντονες ,για να ξεχάσουν την αλήθεια εκείνη που αναπαράγεται από "στόμα σε στόμα",που ωστόσο συμβαίνει, καθώς πάντα η επιβίωση κατέχει τον πρώτο λόγο. Το ζήτημα είναι πως οι Έλληνες έχουν ζήσει πάρα πολλές συμφορές στο παρελθόν,ώστε να ξεχωρίσουν κάποια,για να την θυμούνται.


Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου