Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Οι Η.Π.Α .......άκουσαν




" Σαν δεν έχεις νύχια να ξυθείς,μη περιμένεις από άλλον........."


Ποτέ έως σήμερα,οι Η.Π.Α δεν κάθισαν να δουν ,πώς , από μια φιλελεύθερη χώρα που ήταν,που όλοι ήθελαν κάτι να αντιγράψουν από εκείνη, κατάφεραν,γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να κάνουν τους λαούς του κόσμου,να τους φωνάζουν"φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Είναι σίγουρα ένα ζήτημα,που απαιτεί ιδιαίτερη ανάλυση.Όμως μπορεί,για τον Τράμπ σήμερα,να ακούγονται και να γράφονται τα μύρια όσα,αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε με ειλικρίνεια πως ,για πρώτη φορά,ο πρόεδρος αυτής της μεγάλης χώρας,αλλάζει τον γεωστρατηγικό χαρακτήρα του πλανήτη,χωρίς να πέσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ τουφεκιά.Και αυτό,ίσως, επειδή δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός καριέρας,αλλά τεχνοκράτης,που έκανε κάτι που δεν έκαναν οι άλλοι .Να υιοθετήσει δηλαδή τα όσα είπε , ένας ΥΠΕΞ ,μιας μικρής,περιφερειακής χώρας,όπως είναι η Ελλάδα,που τους είπε: ακούστε πώς.......και εκείνοι τον άκουσαν. Η Ελλάδα θεωρείτο, μέχρι πρότινος,προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων,που έκανε αυτά που της υπαγόρευαν.Σήμερα αρχίζει και αναδεικνύεται διεθνώς ένα σκεπτικό της ,που κοντεύαμε να ξεχάσουμε πως υπήρχε,δηλαδή πως όταν ευαγγελίζεσαι την ειρήνη ως αρχή,αυτή αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο.Τα Βαλκάνια ,θεωρούντο μέχρι πρότινος,η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης,εξαιτίας του "Μακεδονικού προβλήματος",όπου Ρωσία και Τουρκία, πόνταραν για οφέλη ,επάνω του. Εκείνο το στοιχείο,που βλέπουμε,σήμερα είναι να αναπτύσσεται,μια προοπτική σ΄αυτήν την περιοχή ,μέσα από συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους,για όσες χώρες συμμετέχουν στην προσπάθεια που είναι η Σερβία,η Βουλγαρία,η Ρουμανία,η Π.Γ.Δ.Μ ( αφού αλλάξει το Σύνταγμά της,και αποδεχτεί την νέα της ονομασία ) μαζί με την Ελλάδα,ως παράγοντας σταθερότητας, μέσα από δημιουργικές προτάσεις συνεργασίας  και ανάπτυξη με ευημερία των λαών από τις χώρες που συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή. Το Αιγαίο, από θάλασσα σύγκρουσης,με την μεγάλη γείτονα χώρα,που συνορεύουμε ,μεταβάλλεται αργά ,αλλά σταθερά, έως ότου καταλάβουν οι ηγέτες της ,ότι δεν μπορεί να το παίζει χωροφύλακας της περιοχής και να απουσιάζει,από μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους,που θα πατά η συνεργασία αυτή στις σταθερές βάσεις αποδοχής του διεθνούς δικαίου.Είναι ενδιαφέρον να πούμε,πως έως χτες ,η γείτονα χώρα,απέρριπτε το διεθνές δίκαιο,αναπτύσσοντας την λαθεμένη λογική,πως θα υποχρέωνε ,αυθαίρετα,την Ελλάδα,να την αποδεχτεί,ως συνδικαιούχο στο Αιγαίο, που δεν της ανοίκει, γι΄αυτό και απουσιάζει από την κοσμογονία που συντελείται. Λάθος,λάθος της μέγα. Όμως τα λάθη στρατηγικής ,τα πληρώνεις αρχικά με την απομόνωσή σου στο διεθνές περιβάλλον και συνακόλουθα με την οικονομική σου πτώση.
Χώρες με προβλήματα,όπως ο Λίβανος,η Ιορδανία,το Ισραήλ και η Αίγυπτος συνεργάζονται με την Κύπρο και την Ελλάδα,στο νέο El Torado,όπως αρχίζει να αναδεικνύεται σταθερά διεθνώς το Αιγαίο Πέλαγος,από τα μηνύματα που μας έρχονται,σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων.Τα γεωστρατηγικά δεδομένα αλλάζουν και μετατωπίζονται.
Είναι θέμα χρόνου η λύση του Κυπριακού,που αραχνιάζει για δεκαετίες,προς όφελος των Κυπρίων στο σύνολό τους. Ο παρωχημένος τρόπος των εγγυητριών δυνάμεων,που έδινε το δικαίωμα της επέμβασης στα εσωτερικά της Κύπρου,έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.Εκείνο που μένει είναι να κατανοήσει η διπλανή χώρα,πως δεν μπορεί ,για πολύ,να διατηρεί στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Κύπρο ,σε μια στιγμή που το ελεύθερο τμήμα της ,είναι ενταγμένο στην Ε.Ε και η Κύπρος αναδεικνύεται σε λειτουργικό γρανάζι,στα κοιτάσματα αερίου που έχει ανάγκη η Ευρώπη.Πρέπει επομένως να λυθεί το Κυπριακό και θα λυθεί με τρόπο που να διασφαλίζει την ύπαρξη και των δύο κοινοτήτων,βάση όσων πρεσβεύει η λογική και ο Ο.Η.Ε ..Όταν κάποιος φανερά , κομπορρημονεί και απειλεί την περιοχή με πολεμικές αναφλέξεις,σημαίνει πως έχει χάσει, εδώ και καιρό, στο πεδίο της μυστικής διπλωματίας,που είναι ακατάρριπτο όπλο και είναι θέμα χρόνου ,εάν συνεχίσει να απειλεί ,να χάσει τα αυγά και τα πασχάλια,στα τραπέζια των διεθνών φόρουμ,που θα ΣΥΡΘΕΊ,αλλά και στο πεδίο της οικονομίας στην χώρα του. Ο κόσμος αλλάζει,όσοι το κατάλαβαν ή θα το καταλάβουν όσο ακόμη υπάρχει καιρός στην κλεψύδρα του χρόνου,το κατάλαβαν και ιδιαίτερα αυτό αφορά την αντιπολίτευση της πατρίδας μας,που μοιάζει να είναι ξεκομμένη ,από όλες τις αλλαγές που συντελούνται. Δεν αρκεί μόνο να θέλεις.....είναι και να μπορείς να απεμπλακείς από τον κατήφορο που σε παρασέρνουν,οι αντιλήψεις που πρεσβεύεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου