Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στο υπό κατάθεση Πολυνομοσχέδιο,στην Βουλή των Ελλήνων;



Οι εργαζόμενοι ,όλων των κλάδων στην Ελλάδα,απεργούσαν χτές,γιατί έχουν πληροφορηθεί,ότι στο υπό κατάθεση Πολυνομοσχέδιο για την .....ανάπτυξη,αφαιρούνται με νόμο πλέον, πολλά από τα εργασιακά τους δικαιώματα,που είχαν επιβληθεί ως ανάγκη από τα Μνημόνια , και είχαν αρχίσει,σιγά-σιγά να αποκαθίστανται,από την απελθούσα Κυβέρνηση.Με λίγα λόγια επανέρχονται τα Μνημόνια,με άλλον τρόπο,που τώρα φαίνεται ,πως έβαλε για την δημιουργία τους,και ο ΣΕΒ ( Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών),το χεράκι του,πράγμα που αγνοούσαν.Η κατάργηση της αύξησης στον κατώτερο μισθό των εργαζομένων που έγινε,είναι ΈΝΑ από τα θέματα ,που απασχολεί τους εργαζόμενους,ΔΕΝ είναι όμως μόνο αυτό.Το άλλο που έχει μαθευτεί από αξιόπιστες διαρροές και συζητιέται ευρέως όμως, είναι ο περιορισμός των δικαιωμάτων τους, που προβλέπεται μέσα σ΄αυτό το νομοσχέδιο, κατά την άσκηση της εργασίας τους.Πως έχει όμως το όλο θέμα; Η σημερινή Κυβέρνηση για να αποσπάσει την ψήφο των εργαζομένων,στις πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου,έταξε πάρα πολλά στους εργαζόμενους της χώρας.Υποσχέθηκε ,ότι η όποια κουβέντα γινόταν τότε,με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, ήταν " δόλια προεκλογική στρατηγική της απελθούσας Κυβέρνησης που ΔΕΝ θα ενεργοποιείτο ποτέ και θα έμενε στα χαρτιά". Τι συνέβη όμως επί της ουσίας; Παρέλαβε η τωρινή από την απελθούσα Κυβέρνηση υποχρεώσεις προς εκείνους,που όλα τα προηγούμενα Μνημονιακά χρόνια, με την επιβάρυνση που υπέστησαν, είχαν συμβάλει ώστε να βγει η χώρα έξω από τα Μνημόνια.
Η Κυβέρνηση λοιπόν,εκτιμάται σήμερα,πως για να επιστρέψει στους θώκους της εξουσίας,έταξε περισσότερα από όσα μπορούσε να δώσει. Οι εργαζόμενοι με την σειρά τους βλέπουν μια συνεχή ανατροπή να επέρχεται,σε όλα τα μέτωπα των ασκούμενων Κυβερνητικών σχεδιασμών. Ανατροπή στα όσα έλεγε προηγουμένως η Κυβέρνηση,για την συμφωνία των Πρεσπών. Ανατροπή σε όσα έλεγε προηγουμένως για την καταστροφή στο Μάτι.Τώρα βλέπουν μια κορυφαία ανατροπή, στους σχεδιασμούς της για το Μεταναστευτικό,όπου στην θέση της Ευρωπαϊκής πίεσης προς την Τουρκία,που χαρακτήριζαν παράνομες τις ενοχλήσεις της αφού κινούντο στα όρια μιας Παγκόσμια προσβολή του διεθνούς δικαίου, υπαναχωρεί και σκληραίνει την στάση της προς τους πρόσφυγες,χαρακτηρίζοντας πλέον όλους συλλήβδην ως λαθρομετανάστες.Τώρα βλέπουν οι εργαζόμενοι,να υιοθετούνται φανερά και χωρίς προσχήματα,οι πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης,σε όλα τα θέματα με μια πρωτοφανή και απροκάλυπτη διγλωσσία. Άρα, γιατί να μην υπάρξει, ανατροπή και στα όσα υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στους εργαζόμενους, όταν επιμένουν να μιλούν οι "διαρροές",πως στο υπό κατάθεση Πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη,ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ,ένα "βαρύς χειμώνας" στις σχέσεις των εργαζομένων,με την εργοδοσία.
Ποιά είναι όμως τα αιτήματα του ΣΕΒ που υιοθετούνται ως τρέχουσα πολιτική, από την σημερινή Κυβέρνηση; Πάγιο αίτημα του ΣΕΒ ήταν η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και το επίδομα των ετήσιων καλοκαιρινών αδειών των εργαζομένων,όπως και η μείωση του ποσοστού ,της συμμετοχής των εργοδοτών, στα ένσημα των εργαζομένων.Η απελθούσα Κυβέρνηση,είχε καταφέρει να επιβάλλει ,την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων με την επιδοματική πολιτική που ασκούσε και το δώρο του Πάσχα,με την ψήφιση του νόμου,ως επιστροφή της 13ης σύνταξης .Την κατηγορούσε  μάλιστα η σημερινή Κυβέρνηση,πως έδινε ψίχουλα και επιδόματα φτώχειας.
Για να ξεφύγει από την υποχρέωση η τωρινή να πληρώσει το επίδομα των Χριστουγέννων,που έρχεται σε μερικούς μήνες από τώρα, επινόησε να προβάλλει την ανάσχεσή της,με το επιχείρημα πως" Η Κυβέρνηση θα τηρήσει την υποχρέωση να πληρώσει το επίδομα των Χριστουγέννων,ΜΌΝΟ εάν και εφ΄όσον, πιάσει η χώρα ρυθμούς ανάπτυξης 4%,όταν οι Διεθνείς φορείς που εποπτεύουν λόγω Μνημονίων την χώρα,έχουν δεχτεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση,ανάπτυξη ύψους 2,5%.Με αυτόν τον εύσχημο τρόπο, προσπαθεί να αποφύγει την υποχρέωση να δωθεί το επίδομα των Χριστουγέννων,αντί να προχωρήσει στην καθιέρωσή του με ΝΌΜΟ,αντίστοιχου εκείνου του Πάσχα,με την 13η Σύνταξη. Είναι ένα άλλο θέμα ΕΑΝ,υποχρεωθεί τελικά ΝΑ ΤΟ ΔΏΣΕΙ. Επαναφέρει στο Τραπέζι για συζήτηση,θέματα που θεωρούντο ότι έχουν κλείσει,μόνο και μόνο,επειδή η πολιτική της χαρακτηρίζεται ότι είναι δέσμια και ακολουθεί τις επιδιώξεις του ΣΕΒ,που την εκθέτουν στα μάτια των εργαζομένων,αφού επαναφέρει τελειωμένα θέματα,όπως είναι το καθιερωμένο Παγκόσμια οκτάωρο και η κατάργηση της Πενθήμερης εργασίας. Εάν λοιπόν η Κυβέρνηση,σκέφτεται ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα,με πρόσχημα πως το απαιτούν οι συνθήκες με το υπό κατάθεση Πολυνομοσχεδίου για την ανάπτυξη,καλό θα είναι να το ξανασκεφτεί,αφού οι εργαζόμενοι δεν θα ήθελαν μια τέτοια ανάπτυξη,που δεν θα λαμβάνει υπ΄όψιν της ,τις ανάγκες τους και σκοπεύει να επιβάλει με νόμους αθέμιτες εργασιακές σχέσεις.Το δεδομένο πως η Ελλάδα την ανεργία την κατέβασε από το 19,2% στο 17%,το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη,το έκανε με αύξηση,στον κατώτερο μισθό και χωρίς να τινάξει στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις.Ας σκεφθεί επομένως γιατί προειδοποιούν με τις απεργίες τους οι εργαζόμενοι.Η αμετροέπεια λοιπόν του πρωθυπουργού,να στραφεί εναντίον των εργαζομένων που απεργούσαν,δηλώνοντας στην σελίδα που διατηρεί στο F.B, πως "για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί” έρχεται όμως,η αντίληψη αυτή, σε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Το άρθρο 23 του Συντάγματος, αναφέρει τα εξής:
'Αρθρο 23: (Συνδικαλιστική ελευθερία)
1. Tο Kράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ' αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους, μέσα στα όρια του νόμου.
2. H απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων.

Aπαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς και σ' αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας. Tο δικαίωμα προσφυγής σε απεργία των δημόσιων υπαλλήλων και των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του προσωπικού των κάθε μορφής επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, υπόκειται στους συγκεκριμένους περιορισμούς του νόμου που το ρυθμίζει. Oι περιορισμοί αυτοί δεν μπορούν να φθάνουν έως την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησής του"
,πουθενά δεν λέει το Σύνταγμα ,πως ο εκάστοτε πρωθυπουργός,υπαγορεύει τα θέλω του,για την απεργία,είτε μας αρέσει αυτό ,είτε όχι.Εξάλλου υπάρχουν και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας σε νόμους,που πρέπει η κάθε Κυβέρνηση να ακολουθεί. Προτρέπει όμως, πέραν των άλλων τους εργαζόμενους που απεργούσαν χτες ,να πιάσουν τα μολύβια και να υπολογίσουν θυμίζοντας πως επί συνόλου 9.962.221 καταγραμμένων εκλογέων,στις εκλογές του Ιουλίου ψήφισαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το κόμμα του μόλις 2.251.426, τον καταψήφισαν 3.518.116 και απείχαν από την Ψηφοφορία 4.192.719. Άρα τον ψήφισαν οι λιγότεροι,πράγμα που σημαίνει πως δεν πρέπει να καταφέρεται σε όποιους απεργούν, χαρακτηρίζοντας τους "λίγους",αφού πρώτα η Κυβέρνησή του,στους λιγότερους,που την ψήφισαν ανήκει.Γι΄αυτό,όσοι επιμένουν,πως η ΑΠΟΧΗ,ενισχύει τελικά τις μειοψηφίες,έχουν δίκιο.


Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου